Rusia ia forţat Republica Moldova sub „protectoratul” său. Moscova avertizează UE şi SUA să nu se mai amestece în problemele interne ale Chişinăului

Posted at

Rusia constată un amestec direct al SUA şi UE în afacerile interne ale Republicii Moldova şi le îndeamnă să se abţină de la aceasta, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă oficială TASS, într-un comentariu la ceea ce experţii au calificat drept un "puci anticonstituţional" la Chişinău din partea majorităţii parlamentare create în jurul socialiştilor proruşi.

Ministerul de Externe din Rusia a atras în mod repetat atenţia asupra amestecului direct al Statelor Unite şi Uniunii Europene în procesele politice interne ale Republicii Moldova, a implicării lor politice clare, ceea ce duce la o polarizare şi mai mare a societăţii moldovene„, a afirmat reprezentanta diplomaţiei ruse. „Îi chemăm din nou pe colegii noştri din Statele Unite şi Uniunea Europeana să se abţină de la a interfera în afacerile interne ale Republicii Moldova şi să nu-şi depăşească normele de etică diplomatică„, a subliniat Maria Zaharova.

Potrivit acesteia, ţările occidentale au întreprins din nou încercări de ingerinţă săptămâna trecută, având ca motiv adoptarea de către parlamentul de la Chişinău la 23 aprilie a Declaraţiei cu privire la „capturarea” Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, în care deputaţii şi-au exprimat dezacordul cu decizia curţii privind existenţa unor condiţii pentru dizolvarea legislativului, precum şi anularea de către parlamentari a deciziei lor din 2019 de numire a actualului preşedinte al Curţii Constituţionale.

Alte ArticoleBoris Johnson, declaraţii scandaloase. Ar fi preferat „mormane ...India a înregistrat într-o zi tot atâtea infectări cât România ...Atenţionare de călătorie de la MAE. Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse ...

În acest context, purtătoarea de cuvânt a Ministerul de Externe din Rusia a evocat că, în urma acestor decizii ale parlamentului moldovean, şi-au exprimat imediat îngrijorarea preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, precum şi ambasadele unui număr de state membre UE, între care România şi Olanda.

Citeşte şi Comisia de la Veneţia, „extrem de îngrijorată” de situaţia din Republica Moldova

În timp ce îndeamnă parlamentul republicii să respecte deciziile Curţii Constituţionale, reprezentanţii SUA şi UE par să refuze să arate acelaşi respect faţă de acţiunile deputaţilor moldoveni. O astfel de diferenţă în aprecieri confirmă o dată în plus că vectorul geopolitic al Chişinăului este mai important pentru ei decât ‘valorile democratice’ pentru care pledează„, a adăugat diplomata din Rusia.

Majoritatea parlamentară constituită dintre socialiştii proruşi şi Partidul Şor a votat vineri o serie de hotărâri controversate, inclusiv cea prin care nu recunoaşte avizul Curţii Constituţionale privind existenţa circumstanţelor de dizolvare a parlamentului, anularea hotărârii din 2019 prin care preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a fost numită judecător şi numirea unui alt judecător la Curtea Constituţională, un apropiat al socialiştilor, potrivit Radio Chişinău şi preluat de Agerpres.

Diplomaţi occidentali şi instituţii europene şi-au exprimat îngrijorarea faţă de aceste decizii, pe care le-au calificat drept atacuri la adresa Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.

Între timp, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, prorus), Igor Dodon, a chemat-o la dialog pe Maia Sandu în vederea soluţionării crizei politice, potrivit Radio Chişinău.

Preşedinţia de la Chişinău nu a răspuns, deocamdată, apelului, în timp ce analişti locali consideră că apelul lui Igor Dodon ar reprezenta o recunoaştere a faptului că ofensiva socialiştilor la adresa Curţii Constituţionale şi a statului de drept ar fi eşuat, dar şi o încercare de o atrage pe Maia Sandu într-un joc politic convenabil PSRM, conform aceluiaşi post de radio.

Citeşte şi EXCLUSIV Traian Băsescu demască adevărata miză a tensiunilor din Marea Neagră. „Rusia consideră că are nevoie pentru securitatea ei şi de acces pe Dunăre”

Membri şi susţinători ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au organizat luni un protest în semn de susţinere a Curţii Constituţionale. Câteva zeci de oameni s-au adunat în faţa instituţiei „pentru a apăra Curtea Constituţională de încercările de lovitură de stat din partea majorităţii PSRM-Şor şi luării sale în captivitate de către această grupare„.

Un protest similar a avut loc şi vineri, după ce deputaţii PSRM – Şor au votat retragerea parţială a hotărârii parlamentului din 2019 privind numirea unui judecător la Curtea Constituţională. Ulterior ei au numit un alt judecător, fără concurs, la Curtea Constituţională în persoana lui Boris Lupaşco şi au cerut demisia a trei judecători din actuala componenţă a Curţii.

După o sesizare depusă de PAS, Curtea Constituţională a suspendat decizia de revocare a judecătoarei Domnica Manole şi de numire în funcţia de judecător a lui Boris Lupaşco.

Add your Ad HERE Add your Website HERE